Dakisolatie verplicht tegen 2020: wat is de Dakisolatienorm?

De dakisolatienorm in Vlaanderen schrijft voor dat de daken van alle woningen, zowel koop als huur, in 2020 voorzien van isolatie moeten zijn. Dit geldt in ieder geval voor de woningen die voor 1/1/2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Wil je weten hoe dat zit met de normen en welke verplichtingen dit meebrengt? Dan is het goed om even verder te lezen.

Dakisolatie verplicht ? Bekijk de Vlaamse dakisolatienorm

In het jaar 2020 moeten alle daken van de woningen die voor 1/1/2006 zijn aangesloten zijn voorzien van isolatie. Het is dan verplicht voor huur- en koopwoningen om dit te hebben verzorgd. Nieuwbouwwoningen van na 1/1/2006 voldoen over het algemeen al aan de normen zoals die nu gelden voor isolatie. Deze norm geldt voor alle soorten zelfstandige woningen. Dat betekent dat voor studio’s en appartementen hetzelfde geldt als voor eengezinswoningen. Slechts kamers en daken kleiner dan 2 vierkante meter zijn vrijgesteld.

Wat is de minimum dakisolatienorm?

De mate van isolatie moet in 2020 ook aan een bepaalde norm voldoen. De R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen. Dat betekent in de praktijk dat een laag van 3 tot 4 centimeter de minimale vereiste is. Dit hangt ook af van het soort materiaal dat je voor de isolatie gebruikt. Wanneer de zolder niet bewoond of verwarmd wordt, dan kan ook zoldervloerisolatie worden gebruikt om aan de norm te voldoen. Wanneer dit over het hele plafond doorloopt en de R-waarde zoals hiervoor genoemd wordt gehaald, dan is dit ook geldig.

Het is aan te raden om een specialist in te schakelen. Die weet precies te vertellen welke methode van dakisolatie het meest geschikt is voor jouw dak. Vraag ook een aantal offertes aan.

dakisolatie verplicht

Wat als het dak niet voldoen aan de isolatienormen

Al sinds 2015 worden stafpunten toegekend wanneer de isolatienorm niet wordt gehaald in een woning. De inspecteur doet woningonderzoek. Het is vaak zo dat de huurders of een derde partij dit onderzoek aanvraagt. Aan de hand daarvan kan dan de situatie worden vastgesteld.

Dit aantal strafpunten is tussen 2015 en 2020 beperkt gebleven. Dit geeft de woningeigenaar de kans om het isoleren te laten verzorgen. Op die manier is de woning dan aan te passen aan de geldende regels. Vanaf 2020 kunnen direct 15 strafpunten worden gegeven. Dit betekent dat de woningen dan onbewoonbaar verklaard kunnen worden volgens de geldende regels.

Om hier een goed beeld van te krijgen, is het slim om het volgende overzicht van strafpunten dor te nemen. Er is daarbij ook gekeken naar het onderscheid in periode en dakoppervlak.

Tijdsperiode
Strafpunten voor daken <16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/W
Strafpunten voor daken >16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/W
01/01/2015 - 31/12/2017
1
3
01/01/2018 - 31/12/2019
3
9
Vanaf 01/01/2020
9
15

Het voorkomen van strafpunten is gemakkelijk. Vraag hiervoor tijdig een offerte aan bij een vakman voor de werkzaamheden.

Een onbewoonbaar verklaarde woning mag dus niet meer bewoond of verhuurd worden. De huidige huurder mag wel blijven tot het huurcontract afloopt. Wanneer het dak van een appartementsgebouw niet voldoet aan de normen, dan gelden de strafpunten voor alle appartementen in het complex. Is een woning langer dan een jaar onbewoonbaar, dan kan de eigenaar een boete krijgen. Dit geldt echter niet wanneer de eigenaar zelf in de woning woont en nergens anders heen kan.

Aantonen dat de norm van het dak wordt gehaald

Het is gemakkelijk mogelijk om aan te tonen dat je dak voldoet aan de geldende normen. Dat kan je doen door een zogenaamd postinterventiedossier te overleggen. Dit dossier bevat allerlei plannen over de technische installaties en dergelijke over de woning. Een andere weg is via bijvoorbeeld het bouwplan of de factuur. Ook kan een energieprestatiecertificaat worden overlegd.

Bepalen of de isolatie van het dak voldoet, wordt bepaald door de vastgesteld R-waarde die in de informatie te vinden is. Die moet 0,75m² K/W of hoger zijn. Wanneer dit niet vermeld wordt, dan is het aan de inspecteur om via onderzoek de waarde zelf vast te stellen.

Het is daarom aan te raden om een energieprestatiecertificaat in huis te hebben. Daarmee maak je het gemakkelijk voor jezelf en voor de inspecteur. Zoek dit dus wel even goed uit voor de zekerheid.

dakisolatie 2020

Hoe je dak isoleren?

Het isoleren van het dak is niet alleen een verplichting. Het kan je ook gewoon veel opleveren. Dat komt omdat je flink minder energie gaat verbruiken. Daardoor spaar je dus ook flink veel geld uit. Dat is dus minstens zo aantrekkelijk. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om dit te doen. In de onderstaande tabel vind je alle opties.

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m2
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen30-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten70-115 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer25-35 euro

Het is aan te raden om advies te vragen aan de echte specialist. Zo weet je precies wat voor jou het best werkt.

Belangrijk om te weten is dat er meerdere factoren meespelen bij het bepalen van de kosten. Dat gaat over het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde, maar ook over de hoeveelheid en de manier van aanbrengen.

Gebruikmaken van premies en subsidies voor verlagen van de kosten van dakisolatie

Het is niet heel lastig om de prijs net wat gunstiger te laten worden. Dat kan je doen door premies en subsidies voor het isoleren aan te vragen. Er is een goede isolatiepremie te krijgen door de netbeheerder hierover te benaderen. Bovendien geldt voor woningen ouder dan 10 jaar dat er een verlaagd btw-tarief voor de aannemer geldt. Ook kan je meerdere isolatiewerken kort achter elkaar doe. Doe je er minimaal 3 in 5 jaar, dan kan je de totaalrenovatiebonus krijgen.

Dakisolatie offertes aanvragen

Wil je er zeker van zijn dat alles goed gebeurt en je de juiste prijs betaalt? Vraag dan offertes aan bij een aantal specialisten. Zo kan je gemakkelijk vergelijken. Aan de hand daarvan kan je dan de juiste kiezen.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest