De voordelen van een schuin dak isoleren

Veel warmte in de woning gaat onnodig verloren via een schuin dak dat niet of onvoldoende geïsoleerd is. Dit kan de kosten voor energie jaarlijks honderden euro’s hoger maken. Het is bovendien niet goed voor het milieu. Het is daarom dus te stellen dat je met goede isolatie zowel goede besparing als sterke verbetering van het comfort realiseert. Het is goed om eens naar de voordelen en de prijzen van het isoleren van een schuin dak te kijken.

schuin dak isoleren

Waarom een schuin dak isoleren?

In de eerste plaats is het goed om te weten wat de voordelen zijn van deze vorm van isoleren. Dat je er stookkosten mee bespaart is duidelijk. Dat dit tot wel 30 procent op jaarbasis kan zijn, is echter niet bij iedereen bekend. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen van de isolatie te noemen.

Jouw woning wordt er meer door waard. Dat komt omdat je energiescore er sterk door verbetert. Dit is terug te zien in het energieprestatiecertificaat. Daardoor is je huis beter verkoopbaar en wordt de prijs hoger. Blijf je er wel zelf wonen, dan zal het woonklimaat beter zijn. In de winters blijft het beter warm. In zomers blijft het echter juist veel beter koel met dank aan de isolatie.

Er is met goede isolatie ook een einde aan condensproblemen te maken. Dat komt omdat de vorming van condens niet meer op de dakconstructie gebeurt. Het dampscherm op de isolatie zit er dan in de weg. Zaken zoals rot en schimmel behoren dan dus tot het verleden. Dit voorkomt veel vervelede problemen. Bovendien wordt je woning ook veel milieuvriendelijker. Er is veel minder energie nodig. Dit betekent dus ook dat de uitstoot van CO2 flink terug zal lopen. Dit is een belangrijk voordeel voor het milieu als geheel. Zo profiteren ook anderen van jouw keuze om te isoleren.

prijs isoleren schuin dak

Wat is de kostprijs schuin dak isoleren?

Wil je een schuin dak isoleren, dan moet je op een gemiddelde van €20,- tot €60,- per vierkante meter rekenen. Dit is afhankelijk van de methode die je kiest, aan de binnenzijde of buitenzijde. Daarnaast is vooral ook de keuze voor het materiaal en de manier van afwerken belangrijk. Het is slim om de erkende aannemer het werk te laten doen. Daarmee s de kostprijs te verlagen dankzij de premie van de netbeheerder. Zoek alle zaken daarom dus ook goed uit.

Hoe schuin dak isoleren?

Het isoleren van een schuin dak is het best aan te pakken aan de binnenzijde wanneer er een houten of metalen raamwerk wordt geplaatst. Daartussen kan het isolatiemateriaal worden geklemd. Vervolgens kan je de afwerking aanpakken op de manier die jij wenst. In sommige gevallen is de isolatie al van een goede afwerklaag voorzien. In andere gevallen gebruik je panelen van gips, hout of kunststof. Wel is het altijd van belang om een dampscherm te plaatsen. Doe dit aan de warme zijde van de isolatie, net onder de afwerklaag. Ook hier geldt dat sommige materialen al van een dampscherm voorzien zijn.

De soorten isolatiematerialen

Er zijn zeer veel materialen geschikt voor de isolatie van een schuin dak. Het is met het oog op de prijs aantrekkelijk om voor isolatiedekens van glaswol te kiezen. Dit is sterk isolerend en goedkoop te krijgen. Zelf met het oog op het milieu is het een relatief goede keuze. Het bestaat uit gerecycled materiaal en de fabricage kost weinig co2-uitstoot.

isolatiematerialen schuin dak

Milieuvriendelijk isoleren

Wil je echter nog milieuvriendelijker aan de slag gaan? Dan zijn andere soorten wol een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan schapenwol. Dit neemt ook nog eens goed vocht op. Daarnaast is de opslagcapaciteit voor warmte flink groot. Dit is zelfs beter dan bij minerale wol. Het is echter wel ook wat duurder om het aan te schaffen.

Een onderdak plaatsen

Het isoleren van een schuin dak is alleen mogelijk wanneer er een onderdak is geplaatst. Dit is een wind- en waterdichte bescherming. Zo kan vocht niet in de constructie dringen. Dat komt omdat de dakbedekking met leien of dakpannen nooit in het geheel waterdicht is. De extra laag is daarom altijd noodzakelijk. Het is zonder het onderdak niet mogelijk om aan de binnenzijde isolatie aan te brengen. Dit zou dan nat worden en de isolatiewaarde verliezen. Ook zou je grote vochtproblemen krijgen. Het is echter zelden nog zo dat een woning geen onderdak heeft. Alleen bij hele oude huizen geldt dit. Een onderdak plaatsen is altijd belangrijk.

De afwerking van de isolatie

In veel gevallen wordt het schuine dak afgewerkt met gipsplaat. Dit komt omdat dit materiaal relatief goedkoop is. Bovendien is het ook gemakkelijk op maat te maken. Daarnaast zij ze gemakkelijk met schroeven op de roostering van hout of metaal aan te brengen. Met een goed vulmiddel is alles dan netjes af te werken. Het is ook een optie om ervoor te zorgen dat alles kant-en-klaar wordt gekocht. De afwerking met hout of kunststof zit dan op de isolatie. Met behulp van strips kan je dan de naden afwerken en ziet alles er egaal uit. Wel blijf je dan zien waar de strips zitten. Als de zolder niet als woonruimte wordt gebruikt hoeft dit geen probleem te zijn. De afwerking kan echter ook met elk ander type plaatmateriaal worden verzorgd. Mits het er goed uitziet.

Een dampscherm gebruiken

Wanneer je het schuine dak isoleert, dan is het ook belangrijk dat je een dampscherm plaatst. Dit doe je aan de warme zijde van de isolatie. Dit is de binnenkant. Op die manier zorg je dat de vochtige warme lucht niet kan condenseren op de dakconstructie. Je maakt je zolder er ook beter luchtdicht mee. Dat betekent dat je bij het aanbrengen van het materiaal tussen de naden en kieren extra goed moet opletten. Daar gebruik je speciale materialen voor. Betere luchtdichtheid betekent ook dat je beter beschermend bent tegen de omstandigheden die invloed hebben.

Zorgen voor optimale ventilatie

Wanneer je de woning luchtdicht maakt met isolatie, is ventilatie essentieel. Dat komt omdat in woningen zonder goede isolatie voldoende kieren en openingen te vinden zijn die voor luchtcirculatie zorgen. Die verdwijnen allemaal met het dichten door isolatie. Dit zorgt ook dat de vochtige lucht binnen blijft. Daarom is het van belang om hier een mechanische oplossing voor te bedenken. Wanneer je een geschikt ventilatiesysteem neemt, dan is ook nog eens het klimaat beter aangenaam te houden. Ook hiermee kan je veel besparen. Zeker bij een warmte-terugwinsysteem.

De prijzen vergelijken en offertes ontvangen voor dakisolatie

Wil je optimaal profiteren van de mogelijkheden? Dan doe je dat door meerder offertes aan te vragen. Je kan de prijzen van de specialisten dan met elkaar vergelijken. Zo zorg je dat je niet te veel betaalt.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest