Alles over geïsoleerde dakplaten

Het toepassen van geïsoleerde dakplaten is voor allerlei ruimtes geschikt. Zo kan je er loodsen, magazijnen en garages mee voorzien. Ook voor tuinhuizen, stallen en bedrijfshallen zijn ze heel geschikt als isolatie voor het dak. Het is ook het type dakplaat dat soms voor woonhuizen wordt geplaats. Al komt dit wel minder vaak voor. De plaat staat ook wel bekend als het sandwichpaneel.

geisoleerde dakplaten

Wat zijn geïsoleerde dakplaten?

Als er gesproken wordt over geïsoleerde dakplaten, dan zijn dat metalen panelen die zowel enkel- als dubbelwandig kunnen zijn. Aan de binnenzijde is er een isolatiemateriaal aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn hardschuim van kunststof zoals PUR of PIR. Dit komt omdat dit de materialen zijn waarvan bekend is dat ze goede isolatie kunnen bieden. Daarom dat ook glaswol en rotswol gebruikt worden voor deze isolatie. Het is ook voor de akoestiek van belang om dit te gebruiken. PUR en PIR vertragen brand ook minder goed.

dakplaten met isolatie

De verschillende soorten geïsoleerde dakplaten

Er zijn talloze verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen te krijgen. Denk alleen al aan de soorten profielen: trapezium, golf of dakpan. Daarnaast kan ook de lengte variëren. De breedte is wel vaak een meter. Zijn de panelen bestemd voor de agrarische sector? Dan kan een model met een speciale coating worden gekozen. De coating beschermt dan tegen schimmel, landbouwmiddelen en dampen van ammoniak.

De panelen bestaan aan de ene zijde uit lichtgewicht staal en aan de andere zijde uit staal, polyester of een combinatie van beide. Omdat de dakplaten in allerlei verschillende situaties gebruikt worden, zijn er ook mogelijkheden om het in allerlei verschillende kleuren te laten afwerken. Dit zijn de bekende RAL-kleuren.

Waar moet je op letten bij geïsoleerde dakplaten?

Let op dat de geïsoleerde dakplaten gaan werken. Dat betekent dat ze krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen. Dit gaat soms gepaard met kraakgeluiden. Afhankelijk van het gebouw waarop ze geplaatst zijn kan dit dus storend zijn. Het is daarnaast belangrijk om de naden tussen de platen strak af te werken. Zo maak je ze volledig waterdicht aan de buitenzijde. Dat is ook belangrijk voor de schroefpunten. Het is vaak beter om dit over te laten aan de professionele installateur.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal voordelen te koppelen aan het gebruik van de geïsoleerde dakpanelen.

  • Grote mate van thermische isolatie in zomer en winter
  • Gemakkelijk en snel te plaatsen
  • Flink lange levensduur
  • Goed schoon te houden
  • Bestand tegen schimmelvorming
  • Gemaakt van licht materiaal dus gemakkelijk bruikbaar op elke constructie

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van geïsoleerde dakplaten.

  • Het is relatief duur ten opzichte van andere vormen van isolatie
  • De akoestische isolatie is minder sterk dan bij andere materialen
  • Veel kennis nodig voor de montage

Gebruik van brandwerend materiaal

Het is zeer belangrijk om brandwerend materiaal te gebruiken. Ook verzekeraars stellen tegenwoordig hoge eisen op dit gebied. Het materiaal mag bijvoorbeeld absoluut niet gaan druipen bij brand. Dit is ook de reden waarom de platen met PIR of glaswol als isolatiemateriaal het meest populair zijn. Het is altijd slim om even na te zien in de verzekeringspolis welke eisen jouw verzekeraar stelt aan de betreffende platen.

isolatie dakplaten

Wat is de prijs van geïsoleerde dakplaten?

Het bepalen van de prijs van de geïsoleerde dakplaten hangt af van de oppervlakte, de afwerking en het soort paneel. Dit kan uiteenlopen van €50,- tot €200,- per vierkante meter. Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt? Dan is het slim om meerdere offertes bij verschillende specialisten aan te vragen. Op die manier kan je zorgen dat je altijd de best mogelijke prijs kan vinden voor de benodigde isolatie.

prijs dakplaten isolatie

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest