Dampscherm plaatsen: Prijzen

Is het nodig om het dak te isoleren? Eén van de elementen die vaak vergeten wordt, is het dampscherm. Door folie om het isolatiemateriaal aan te brengen, is het beter mogelijk om de isolatie te beschermen tegen vocht. Zo voorkom je veel problemen. Dit is ook de reden waarom het goed is om hier meer informatie over op te doen.

De rol van het dampscherm

dampfolie

Er is natuurlijk een reden waarom je een dampscherm aanbrengt. Het is een folie die water- en luchtdicht is. Zo kan je de vochtige lucht tegenhouden. Het gaat dan over het algemeen om condens in huis. Wanneer je je dak isoleert heb je eigenlijk altijd een dampscherm nodig. De isolatie wordt op die manier optimaal beschermd tegen het vocht. Dit is essentieel omdat het isolatiemateriaal anders aangetast zou worden. Dit heeft als gevolg dat de isolatiewaarde vermindert. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming. Daardoor kan de kwaliteit sterk achteruitgaan. Bovendien kan dit ook de houtstructuur aantasten. Dit is ook gevaarlijk.

De verschillende materialen

Wanneer je kijkt naar de mogelijkheden voor dampschermen, dan ontdek je al snel dat het om drie verschillende variaties gaat. Het is in de eerste plaats vaak zo dat voor plasticfolie wordt gekozen. In andere gevallen is aluminiumpapier het gebruikte materiaal. In enkele gevallen wordt een laag van bitumen aangebracht.

Het is belangrijk om te weten dat sommige soorten isolatie zelf al worden voorzien van een antidamplaag, vaak van aluminium. Dit worden ook wel spijkerflensdekens genoemd. Ook zijn er isolatieplaten van hard kunststof waar ook al een dampscherm bij zit. Het is dan niet nodig om apart nog een scherm te plaatsen. Wel is het belangrijk de naden tussen de platen dicht te maken. Om er zeker van te zijn dat dit op de juiste manier gebeurt werk je bij voorkeur met een specialist. Die kan zorgen dat alles op correcte wijze wordt gedaan.

Wanneer is een dampscherm nodig?

Het is altijd slim om een dampscherm te gebruiken. Zeker wanneer het gaat om het beschermen van de isolatie aan de binnenzijde en dan vooral bij het isoleren van een hellend dak. Ook voor platte daken kan het echter slim zijn. In de meeste gevallen laten de onderdaken te weinig vocht door. Vocht stapelt zich daardoor op. Daarnaast zijn er nog enkele andere situaties waarin het scherm gebruiken een slimme zet is.

Het is vooral in slecht geventileerde ruimtes zo dat er veel vocht aanwezig is. Denk aan de keuken en de badkamer. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat het huis deels gebouwd is om geen vocht door te laten. Denk aan de buitenmuren, vooral wanneer die afgewerkt zijn met antidampafwerklagen. Speciale verf en geglazuurde bakstenen zijn voorbeelden.

Het kan slim zijn om de specialist even te laten bekijken hoe de situatie bij jou is. Aan de hand van diens bevindingen is goed te bepalen of je een scherm nodig hebt, of juist niet. Zeker omdat de baten gemakkelijk opwegen tegen de kosten.

Dampscherm prijs

Gelukkig hoeft een dampscherm iet duur te zijn. Het is vaak al zo dat je voor gemiddeld €5,- per vierkante meter klaar kan zijn. Het is dan wel zo dat je de plaatsing overlaat aan de specialist. Wil je zo goedkoop als mogelijk uit zijn? Dan doe je dat door verschillende offertes aan te vragen.

dampscherm plaatsen

Het plaatsen van het dampscherm

Het hoeft niet heel lastig te zijn om het dampscherm te plaatsen. Al is de juiste kennis wel vereist. Dat zal ertoe bijdragen dat de isolatie optimaal zal werken. Het is zelfs zo dat je net zo goed geen scherm kan gebruiken wanneer je het niet goed plaatst. Je hebt er dan geen enkel voordeel van. Dit is ook de reden waarom de specialist een belangrijke hulp is.

  • De specialist iet het scherm vast op de balken of de kepers. Dit is essentieel omdat het scherm helemaal luchtdicht moet zijn. Er mogen ook geen leidingen of kabels door de folie steken. Dit zal de werking op een negatieve manier beïnvloeden.
  • De verschillende delen van het dampscherm moeten elkaar overlappen. Houd een overlap van 10 centimeter aan. Op die manier kan je voorkomen dat er via de naden lucht in de ruimte onder het scherm kan komen. Zorg dus dat er meer folie is dan de omvang van de oppervlakte van de isolatie. Dicht ook de gaatjes van het nieten af.
  • Het dampscherm is de afwerkingslaag. Dat betekent dus dat het aan de warme kant van de isolatie komt te zitten. Het is het laatste element van het isoleren. Wel kan er een afwerking aan de binnenzijde op komen.

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Het plaatsen van de dakafwerking is een specifieke klus. Daarom is de vakman gewenst. Zorg wel dat je niet meer betaalt dan nodig is. Dat doe je door meerdere offertes aan te vragen.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest